Duurzaam bouwen : Active House

In het concept van een Active House, zijn wooncomfort en gezondheid voor de bewoners zonder negatieve impact op het milieu essentieel. Er wordt gezorgd voor voldoende frisse lucht en daglicht. We willen op verschillende manieren onze eigen energie opwekken en zorgen niet alleen voor een positief effect op het milieu en de omgeving met het gebouw, maar ook door onze manier van leven. Wij willen de buurt betrekken bij Cape Botanica en bijvoorbeeld een winkel realiseren waar we groente en fruit aanbieden en tweede hands kleding. Ook willen wij workshops organiseren en open dagen.

Ecologisch

Het dak wordt gebruikt als groen terras waar kruiden, groenten en fruit gekweekt worden.

Zonne-energie

In de balustrade langs het dak worden zonnebuizen opgenomen, die in verbinding staan met een zonneboiler. In de glasdaken van de kas zijn zonnecellen opgenomen voor opwekking van stroom, maar ook zonnecollectoren gekoppeld aan een zonneboiler. Deze warmte kan onder andere gebruikt worden voor de vloerverwarming.

Wind-energie

We streven ernaar om ook energie uit de wind te halen. Dit kan door één of meerdere windmolens te plaatsen. Windmolens zijn er in allerlei variaties. Denk aan de mooie "wokkel" variant.

Biovergister

Biovergister afhankelijk van locatie.

Isolatie en Ventilatie

Er wordt HR+++ glas toegepast en zonwering. Het gebouw heeft overstekken met beplanting. We maken gebruik van natuurlijke ventilatie.

Water

We willen ons afvalwater filteren en gebruiken voor o.a. sanitair en de tuin.

Energie zuinige lift

Lift systeem met contra gewichten en energie opwekking. De opgewekte energie kan op andere plekken weer gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan de verlichting in de centrale ruimtes.

Verlichting

Energie-zuinige verlichting is mogelijk met onder andere LED verlichting. Dan te bedenken dat we pas 100 jaar na de ontdekking van LED verlichting hier gebruik van gaan maken. Over duurzaam gesproken een ledlamp gaat zo'n 25.000 branduren mee, een spaarlamp 10.000 en een gloeilamp brand zo'n 1000 uur.

Het vermijden van overdadig gebruik- of verspilling van materiaal zou een richtlijn moeten zijn voor het gehele design in de 21e eeuw

Materiaal Natuur Licht Licht
Trias Energetica Dak Overstekken Moestuin
Tencel® Vloerverwarming